TIP:
Creme tegen moedervlekken

Sterwit creme tegen moedervlekken

O.a. hier te bestellen

Opmerkingen over de inhoud van deze website?

Mail naar info@moedervlek.nl.

Powered by AvE

Moedervlekken laseren

Het verwijderen van moedervlekken door te laseren is één van mogelijkheden om moedervlekken te behandelen. De drempel is echter hoog om diverse redenen. Hieronder geven we enkele voordelen en nadelen van het verwijderen van moedervlekken door te laseren.

Voordelen:

1. Laserbehandeling is pijnloos

Het laseren van moedervlekken is vrijwel pijnloos. Er is zelfs geen verdoving voor nodig. Alleen kleine tintelingen kunnen voelbaar zijn tijdens de laserbehandeling. Voor personen met een zeer gevoelige huid kan een plaatselijke verdoving gedaan worden, maar zelfs dat is niet perse nodig.

2. Geen ziekenhuisopname nodig

Het verwijderen van moedervlekken gebeurt normaalgesproken in een kliniek voor laserbehandelingen of bij de dokter – onder andere afhankelijk van de grootte van de moedervlek –. Ziekenhuisopname is in vrijwel geen geval nodig.

3. Korte hersteltijd

De hersteltijd is erg kort na het verwijderen van de moedervlek. In sommige gevallen kan een kleine kneuzing of tinteling zichtbaar zijn op de plaats van de moedervlek, maar deze verdwijnt normaalgesproken binnen een week.

4. Snelle verbetering van het uiterlijk

Het verwijderen van moedervlekken verhoogt het zelfvertrouwen en zelfrespect. Dat is het grootste ‘gezondheids’ voordeel als je je moedervlekken laat laseren. Studies bevestigen dat verhoogd zelfvertrouwen leidt tot een betere algehele gezondheid. Laseren is een snelle manier om dit te bereiken.

5. Geen leeftijdsgrens

Er is geen leeftijdsgrens voor het laseren van moedervlekken. Alleen voor verwijderingen in het gezicht is extra begeleiding nodig bij kinderen onder de 5 jaar.

Nadelen:

1. Gezichtstint

Het is mogelijk dat er oneffenheden in het gezicht optreden. Er is een klein risico dat lichte en wat donkerdere tinten zichtbaar zijn na de laserbehandeling. De meeste van deze cosmetische risico’s kunnen gecorrigeerd worden met aanvullende laserbehandelingen.

2. Jeukende plek

Het risico is minimaal, maar er is een kans dat de laser behandeling kan leiden tot een jeukende of bloedende plek op de plaats waar de moedervlek zich bevond. Ook blijven sommige patiënten een litteken zien op het behandelde gebied. Vaak kan dit weer behandeld worden met een goede moedervlekken crème.

3. Onvoorspelbaarheid

Laserbehandelingen zijn niet altijd volledig succesvol in het verwijderen van moedervlekken. De pigmentatie kan te diep zijn voor een laser. In dat geval blijft een gedeelte zitten, wat kan groeien. Na verloop van tijd zal de moedervlek dan weer zichtbaar worden. Het is wel zo dat aanvullende laserbehandelingen effectief kunnen zijn in het verminderen van de pigmentatie, zodat deze de huidoppervlakte niet meer bereikt.

4. Kosten laserbehandelingen

Laser behandelingen vallen meestal onder cosmetische chirurgie. Dat betekent dat deze in de meeste gevallen niet vergoed worden door de verzekering. Uiteraard is dat afhankelijk van de situatie en zal de verzekeraar soms wel moeten vergoeden. Gemiddeld kost een laserbehandeling circa € 500.

5. Aantal behandelingen

Het aantal laserbehandelingen hangt af van de diepte, grootte en soort moedervlek. Zo kunnen 1 of 2 laserbehandelingen al voldoende zijn voor een kleine moedervlek. Grote en moeilijke moedervlekken kunnen echter wel tot 12 (!) laserbehandelingen nodig hebben voor ze verdwijnen. In het algemeen wordt dit gezien als een negatieve factor voor laserbehandelingen.

Uiteraard is dit geen uitputtende opsomming van de voor en nadelen. Per geval is het belang van bepaalde voordelen of nadelen verschillend. In geval van twijfel is het altijd goed om een specialist te raadplegen, bijvoorbeeld door een diagnose bij een gespecialiseerde kliniek te doen.