TIP:
Creme tegen moedervlekken

Sterwit creme tegen moedervlekken

O.a. hier te bestellen

Opmerkingen over de inhoud van deze website?

Mail naar info@moedervlek.nl.

Powered by AvE

Soorten moedervlekken

Moedervlekken komen in allerlei soorten voor. Zo is er verschil in grootte en kleur. Sommige moedervlekken verdwijnen vanzelf bij het ouder worden, andere blijven. Op deze website geven we een zo volledig mogelijk overzicht van moedervlek soorten.


Ooievaarsvlek

Dit is de meest voorkomende soort moedervlek. Ongeveer de helft van alle baby’s wordt geboren met een ooievaarsvlek. Dit is een platte rode vlek die vaak voorkomt in de nek (achterkant), rond de ogen of op het voorhoofd. De meeste van deze moedervlekken verdwijnen na verloop van tijd. Soms kan deze echter langere tijd blijven. Een goede camouflage crème biedt vaak een prima oplossing.

Aardbeienvlek

Ongeveer één op de 10 baby’s ontwikkelt een aardbeienvlek gedurende de eerste maand na de geboorte. De naam aardbeienvlek is ontleend aan de aardbei omdat de vlek er vaak op lijkt. In principe kan de aardbeienvlek overal voorkomen, maar de kans is groot dat deze voorkomt in het gezicht of de nek. Aardbeienvlekken beginnen vaak klein, en groeien in een periode van 3 tot 9 maanden uit tot een grote rode vlek. Na die tijd stopt de groei en slinkt de aardbeienvlek weer langzaam. Wellicht bent u ongerust over een aardbeienvlek op het gezicht van uw baby, maar normaalgesproken is er geen risico en zal de aardbeienvlek vanzelf weer verdwijnen. Als soort richtlijn kan het volgende gesteld worden:
- 3 van de 10 aardbeien vlekken is verdwenen als het kind 3 jaar is
- 5 van de 10 aardbeien vlekken is verdwenen als het kind 5 jaar is
- 7 van de 10 aardbeien vlekken is verdwenen als het kind 7 jaar is
Wanneer de aardbeienvlek is verdwenen, kan er een klein litteken overblijven dat altijd blijft bestaan. Dat litteken kan bijvoorbeeld een kleine kleurafwijking zijn. Met bijvoorbeeld de volgende zalf kan dat litteken gecamoufleerd worden: Klik hier

Portvlek

Dit is een redelijk zeldzame soort moedervlek die voorkomt bij circa 3 op de 1.000 baby’s. Het is een platte vlek die rood of paars is. De grootte en vorm varieert. De portvlek kan in principe overal op het lichaam voorkomen, maar meest gebruikelijk is het gezicht, de bovenkant van de borst of de rug. Een port vlek kan groter en donkerder worden bij het opgroeien.

Mongolenvlek

De mongolenvlek is een blauwe of zwarte vlek op de huidoppervlakte die vaak voorkomt op de onderkant van de rug of de billen. De mongolenvlek komt vooral voor bij baby’s van Afrikaanse, Chinese of Japanse orgine. Als uw kind dit type moedervlek heeft, deze zal waarschijnlijk verdwijnen als uw kind rond de 5 jaar oud is. Tot die tijd kan een goede moedervlek crème wellicht voor verlichting zorgen.

Aangeboren moedervlekken

Dit is een veel voorkomende vorm van moedervlekken die bij één procent van de baby’s voorkomt. De kleur is vaak bruin, maar kan evengoed zwart zijn en is vaak afhankelijk van de huidkleur. Een aangeboren moedervlek kan plat zijn, maar ook opgezwollen met groeiende haartjes erop. Over het algemeen is een aangeboren moedervlek niet gevaarlijk. Deze verdwijnt vanzelf. Eventueel kan de moedervlek gecamoufleerd worden met een goede crème.